Domácí sulc

9. listopadu 2016 v 12:48 | Michala |  Posvícení/Zabijačka
Máme tady krásnou podzimní dobu, dobu domácích zabijaček a posvícení.
Kždý určitě zná nejznámější a nechutnější jídla ze zabijačky - ovar, zabijačkovou polévku, jitrnice a jelita, a také bych sem zařadila právě sulc.


Sulc si můžeme udělat v kteroukoliv roční dobu. Nemusíme ani zabíjet (například u mě v paneláku by to opravdu neprošlo :-)) všechny potřebné suroviny seženeme v nejbližší masně.

A pak už si jen pochutnáváme.

Já vám dnes chci představit náš rodinný recept po tetě Julii.



Domácí sulc


SUROVINY:
  • 1 kg vepřové kůže
  • 2 vepřová kolena
  • bůček
  • nožičky
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1 celer
  • 2 větší mrkve
  • 1 - 2 cibule
  • sůl a ocet podle chuti

POSTUP:
  • kůže, kolena, bůček, nožičky dáme vše do hrnce (musí být velký aby se nám to všechno vešlo)
  • zalijeme vodou tak aby bylo vše ponořené
  • přidáme koření a vaříme
  • až je vše měkké, vyndáme a do vývaru přidáme oloupaný celer a mrkev
  • než se nám uvaří zelenina odkrájíme maso z kostí, kůže také pokrájíme na menší kusy, oloupeme si cubuli a také jí pokrájíme na menší kusy
  • uvařenou zeleninu vyndáme a tekutinu přecedíme
  • na masovém mlýnku vše umeleme (maso, kůže, zeleninu, cibuli)
  • až máme pomleto, vrátíme vše do horkého vývaru a dochutíme solí a octem (sulc by měl být trochy nakyslý, tedy my jsme tak zvyklý)
  • vše promícháme a nalijeme do formy (můžete použít cokoliv - vyšší pekáček, plastové misky s víčky, bábovkovou formu....)
  • necháme vychladnout a pak dáme do chladna (do lednice)

TIP:
Teta ještě před ztuhnutím dávala nahoru plátky vajec natvrdo, vypadá to pěkně, když chcete sulcem někoho pohostit a také je to chutné
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 zelena-krychle zelena-krychle | 9. listopadu 2016 v 12:54 | Reagovat

:-)

2 MirekC MirekC | Web | 18. ledna 2017 v 0:48 | Reagovat

Mám dotaz, Míšo, kde kupuješ vepřové kůže?

3 Michala Michala | E-mail | 18. ledna 2017 v 7:11 | Reagovat

ahoj, kůže se dají sehnat normálně v masně, nebo já pak kupuju maso v celku a tam je potom i ta kůže.
Jinak moje "prateta" dávala do sulcu hlavně vepřové nožičky (je to vlastně jenom taková kost obalená kůží) a ty vypustí hodně rosolu, pak je tam teta nechávala zatuhnout a my jsme je okusovali :-D  
Také se dají použít vepřové ocásky.
Stačí se podívat nebo i zeptat v masně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama