Lívance s domácím jablečným kompotem

13. října 2016 v 18:22 | Michala |  Sladká jídla


Jak jistě víte, mezi palačinkami a lívanci je rozdíl. Dokonce bych řekla velký rozdíl.

Já to do nedávna nevěděla, moje mamka vždy řílala "dělám k večeři lívance" a byli to ty velké zamotané do ruliček.
A já jsem si myslela, že v restauraci říkají palačinky buď jako odborný název a nebo proto, že je uvnitř ovoce a zmrzlina.

Teď už samozřejmě rozdíl znám :-)


Na lívance je těsto "kynuté", ale pozor ne kynuté tak jako na buchty, (abych třeba nezmátla nějakého začínajícího kuchaře) ale je kynuté tím, že se do něj přidává droždí a do těsta na palačinky se nedává.

Pro názorné vysvětlení přidávám samozřejmě recept.


  • 1/2 litru mléka naliju do hrnce a zahřeju, nevařím! jen zahřeju aby bylo vlažné (protože droždí potřebuje k reakci teplo)
  • přidám 50 g cukru (já míchám metlou)
  • půl kostky droždí
  • špetku soli (pozor sůl NESMÍ přijít na droždí, nevykynulo by)
  • 1-2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • těsto musí být husté, ale pořád tekuté, nechávám ho na teplém místě asi 1/2 hodiny kynout, dokud se z něj nestane "pěna"
  • pěnu dávám lžící do lehce vymazané pánve, pěna se sama roztáhne na kulatý tvar
  • POZOR jsou rychle hotové, je potřeba lívanečky hlídat a rychle obrátit na druhou stranu



Jak vidíte na fotce tak já lívanečky dělám na stolním elektrickém grilu, vejde se jich tam víc najednou než na pánev a nemusím neustále vymazávat.




Málem bych zapomněla

Domácí jablečný kompot na polití lívanečků:

  • oloupu 2-3 jablka, nakrájím je na kostičky
  • zaliju sklenicí vody, tak aby byly ponořené
  • přidám podle chuti 3 lžíce cukru
  • nechám vařit
  • až jablíčka změknou (můžete ještě lehce pomačkat štouchadlem na brambory) přiliju lžičku škrobu rozmíchanou v trošce vody, tekutina nepatrně zhoustne (dovoluji si přirovnat k sosu nebo želé)




Livanečky si potom poskládám na talíř, poliju jablečným kompotem, posypu skořicovým cukrem a ještě doplním kopečkem bílého jogurtu.


Tip:
  • do těsta na lívance můžete nastrouhat jablko na hrubém struhadle (pak je postup stejný)
  • do těsta můžete přidat špetku skořice nebo vanilkový cukr
  • ze slupek od jablek si k lívancům připravte úžasný jablečný podzimní čaj
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama