Říjen 2016

Donuty

16. října 2016 v 12:41 | Michala |  Sladké pečení


Americké koblihy, které dnes už zná opravdu každý.

Moje děti je milují, ale vždy dostanou každý jen jeden, protže cena je vysoká a kluci bych jich snědli nepočítaně :-)


Proto jsem se rozhodla připravit domácí.

Už jsem vyzkoušela dva různé recepty, ty Vám tady dnes chci představit.

Donuty 1

POSTUP:

  • smíchám obě mouky
  • přidám sůl, vanilkový cukr a žloutky
  • změklý tuk (může být i rozpuštěný)
  • rozdrobím droždí a zadělám hladké těsto pomocí vlažného mléka
  • těsto je hlaďoučké a nelepí se, krásně se s ním pracuje, nechám přibližně 1/2 hod kynout
  • nakrájím se stejně velké kousky, vyválím z každého kousku "hada" a spojím do kroužku
  • smažím ve vyšší vrstvě oleje (nebo ve friťáku)
  • nakonec namáčím jednu stranu v rozpuštěné čokoládě a ještě v umletých oříšcích (můžete také posypat ozdobným barevným sypáním, nebo udělat polevu barevnou)









Donuty 2

Druhý recept je bez kynutí.
  • v misce smíchám 500 ml bílého jogurtu
  • 6 lžic oleje
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5 šálků polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • těsto je stejně jako v prvním receptu hlaďoučké a nelepivé, nemusí se ani podsypávat
  • pak už je postup stejný


Mě osobně chuťově víc vyhovuje první recept, ale záleží na Vaší chuti.
Klidně mi můžete poslat Vaše pokusy, třeba i fotky nebo mi jen můžete napsat jak se Vám povedly a chutnaly.
michelle_x@centrum.cz

Bramborák

14. října 2016 v 17:27 | Michala |  Brambory


Bramboráčky, opět jedno z našich jídel po babičkách a prababičkách.

Každý máme po babičce svůj "rodinný" recept.
Někdo do bramboráku přidává cibuli někdo ne, někdo dává kousky uzeného, někdo salám,.... a tak bych mohla pokračovat ještě nějakou dobu.

Určitě se shodneme, že základ je prostě brambora a česnek :-)

Česnečka

14. října 2016 v 15:55 | Michala |  Polévky

V podzimním sychravém počasí je nejjednodušší způsob jak se zahřát, dát si horkou polévku.

Já dnes představuji polévku našich babiček, jednoduchou, rychlou a především výbornou.

Lívance s domácím jablečným kompotem

13. října 2016 v 18:22 | Michala |  Sladká jídla


Jak jistě víte, mezi palačinkami a lívanci je rozdíl. Dokonce bych řekla velký rozdíl.

Já to do nedávna nevěděla, moje mamka vždy řílala "dělám k večeři lívance" a byli to ty velké zamotané do ruliček.
A já jsem si myslela, že v restauraci říkají palačinky buď jako odborný název a nebo proto, že je uvnitř ovoce a zmrzlina.

Teď už samozřejmě rozdíl znám :-)

Podzimní čaj z jablečných slupek

13. října 2016 v 17:50 | Michala |  Nápoje



Také určitě dětem nebo i sobě někdy loupete jablíčko a slupky, ten "odpad" jistě vyhodíte do koše.

STOP! UŽ TO NEDĚLEJTE!